DIGITAL SMEs
- Home
- DIGITAL SMEs
Δράση Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 16706 - «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» Έργο: «Βιομηχανικές Πλατφόρμες Δεδομένων» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5161112)
Τίτλος Έργου/Δράσης:
«Έξυπνη Γεωργία»
Περιγραφή του Έργου/Δράσης:
Η εταιρεία ERGOMEC, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΙΙ «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών», υλοποιεί το έργο «Έξυπνη Γεωργία» το οποίο χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες στην Έξυπνη Γεωργία, έναν τεχνολογικό τομέα καίριας σημασίας για την ελληνική αγροτική παραγωγή. Είναι πλέον γνωστό ότι αυτού του είδους η αναδυόμενη μορφή γεωργίας αναδεικνύεται ως μια από τις πιο υποσχόμενες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα.
Στην Ελλάδα, η γεωργία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, με ένα μεγάλο ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης να παραμένει μη βιολογικό. Η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα παραμένουν προκλήσεις, καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων δεν γίνεται πάντα με την αναγκαία ακρίβεια. Το γεγονός αυτό, οδηγεί με την σειρά του πολλές φορές σε επιβάρυνση τόσο του εδάφους όσο και στην συνυφασμένη μείωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, οι αγρότες αλλά και το έδαφος/κλίμα καταλήγουν να αντιμετωπίζουν ζητήματα παραγωγικότητας. Οι γεωργοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια διπλή πρόκληση: να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερο και ταυτόχρονα να προστατεύουν τη φύση και να διαφυλάσσουν τη βιοποικιλότητα. Η συνετή χρήση των φυσικών πόρων είναι θεμελιώδους σημασίας για την παραγωγή τροφίμων και την ποιότητα της ζωής μας —σήμερα, στο μέλλον και για τις επόμενες γενιές.
Σκοπός του έργου είναι η αρτιότερη καταγραφή των πόρων που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή αλλά και ταυτόχρονα η επίτευξη υγειούς και βιώσιμης απόδοσης της καλλιέργειας. Το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης έχει ως απώτερο στόχο τόσο την ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών, όσο και την ανάπτυξη ενός προϊόντος το οποίο θα κατέχει ισχυρή εμπορική προοπτική και θα συμβάλλει στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Μέσω προηγμένων συστημάτων μετρήσεων και ανάλυσης δεδομένων, οι αγρότες θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες του εδάφους και του περιβάλλοντος, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους πόρους και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής τους.
Ενδεικτικά, στα αποτελέσματα του Συστήματος θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα:
- Σύστημα Συλλογής δεδομένων συνθηκών εδάφους της καλλιέργειας
- Σύστημα ελέγχου Υδατικού ισοζυγίου
- Σύστημα συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων και καιρικών συνθήκων
- Σύστημα πληροφοριών (βιβλιοθήκες) ανά καλλιέργεια
- Σύστημα DSS (Decision Support System
- Σύστημα Ειδοποιήσεων (Notification)
- Ειδοποιήσεις για πρόβλεψη καιρού και τάση ατμοσφαιρικής πίεσης
- Φάκελος καλλιέργειας
- Ημερολόγιο καλλιέργειας
- Real Time View and Control
- CO2 emissions
- Help Desk
- Παροχή υπηρεσίας γεωργικού Συμβούλου – Γεωπόνου
- Σύστημα διαχείρισης κόστους
- Σύστημα εμπορικής διάθεσης
- Σύστημα εμπορικής διάθεσης παραγωγής
Φορέας Υλοποίησης:
Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.